Eilanden

Eilanden hebben iets bijzonders. Dichtbij of ver weg, als je op een eiland loopt voelt het anders.
In deze expositie architectuur van 2 eilanden: Noordereiland (Rotterdam) en Venetië (Italië).

Montmartre aan de Maas

Burgemeester Aboutaleb noemde 'een Montmartre aan de Maas'. Voor mij is het een klein Gallisch dorpje wat weerstand biedt aan de moderne stad waarvan het onderdeel is.

Het Noordereiland dankt zijn naam aan de Noorderhaven (tegenwoordig Koningshaven) die tussen 1872 en 1874 werd gegraven. Hierdoor werd het Noordereiland afgescheiden van het toenmalige eiland Feijenoord. Tot de laatste tien jaren van de twintigste eeuw was er grote bedrijvigheid. Zowel aan de Maaskade als aan de Prins Hendrikkade lagen de binnenvaartschepen soms vijf tot zes rijen breed. Het eiland werd bewoond door een grote populatie schippers. Wie op de Prins Hendrikkade goed zoekt, vindt daar nog de rails van havenkranen. Sinds 2005 heeft het Noordereiland voor een deel de status van beschermd stadsgezicht.

Wil de laatste het licht uit doen?

Venetië is een paradijs voor een fotograaf, in ieder weer, zolang je de toeristen met hun selfie-stick weet te ontwijken. Gelukkig blijven die op de uitgestippelde toeristische paden en 50m verderop is het rustiger en soms zelf gewoon stil en leeg. Dan toont het Venetië van de Venetianen zich, waar mensen wonen en aan het werk zijn en niet alles op de toerist is gericht. Maar ook daar tref je tegenwoodig niet de bruisende wijken aan die ik had verwacht. Weliswaar was het nog vroeg in het voorjaar, maar het was er stil en leeg. Venetië loopt leeg. Woonde er aan het einde van de 2e Wereld Oorlog nog 190.000 mensen in de stad, halverwege 2016 is het aantal gedaald tot 55.000. Per dag vertrekken 2 à 3 Venetianen uit hun stad. De redenen: de stad is onleefbaar en onbetaalbaar geworden en de wijken worden langzaam overgenomen door Airbnb (toename van 1200 adressen in één jaar); Op een drukke dag zijn meer toeristen in Venetië (90.000) dan inwoners.

Voor meer informatie zie: Campaign for a living Venice

Foto's op deze website geven een indruk van mijn werk en zijn een slectie uit grotere series.
Voor vragen over deze of andere foto's of afdrukken kun je contact opnemen via het contactformulier.